Trädgårdsdesign och underhåll för alla säsonger

Att skapa och ta hand om en trädgård som är vacker året runt är en utmaning som trädgårdsentusiaster runt om i världen ställs inför varje år. Här i Sverige har vi fyra stycken väldigt distinkta årstider, vilket gör det ännu svårare för oss.

Det är dock allt ifrån en omöjlighet att lyckas. Med rätt planering och omsorg kan du få till en otrolig trädgård som håller sig vacker och frodig under hela året. I den här artikeln kommer vi att gå in djupare på vad du ska tänka på och dela några användbara tips för dig som vill skapa din alldeles egna året-om trädgård.

Designa din trädgård för alla säsonger

Först och främst behöver du sätta upp en plan för hur din trädgård ska vara uppbyggd. Det går inte att bara plantera hejvilt och hoppas att det kommer att fungera, en året-runt trädgård behöver lite finess och planering. Här är några grundläggande principer att tänka på:

Bred variation av växter

Välj en mångfald av olika växter som blommar vid olika tider på året. Det kan vara allt ifrån blommor och buskar till grönsaker och träd. Om du planerar det korrekt kommer sommarväxterna att blomma ut när vårväxterna börjar att vissna, höstblommorna växer upp när sommarväxterna gjort sitt och så vidare.

Strukturerad layout för alla årstider

Ge din trädgård en välplanerad layout med stigar, sittplatser och trädgårdsbäddar som fungerar året om. Tänk på att trädgården ska vara användbar året om, så att investera i dyra design fåtöljer är kanske inte rätt. Fundera istället på att skapa naturliga sittplatser i exempelvis sten, som kan stå på plats och användas året om.

Är vissa delar av din trädgård svåråtkomlig på vintern behöver du inte plantera dina vinterväxter där. Fokusera istället på de platserna som du ser och kommer åt utan problem, även när det är isigt och halt.

Färgkoordinera efter säsong

Välj blommor och lövverk som matchar och kompletterar varandra och tillsammans skapar en harmonisk palett i din trädgården. Ett bra tips är att koordinera färgerna med årstiden, för att få in den rätta känslan. Du kan exempelvis fokusera på mer orangea och bruna färger under hösten, för att sedan satsa på ljusare och färgglada växter och blommor under våren.

Hur du sköter en trädgård året om

För att din säsongsanpassade trädgård ska må bra och faktiskt blomma och frodas året om är det viktigt att du tar väl hand om den under alla årstider. Här är några tips på vad som behöver göras vid de olika årstiderna:

Våren: rengör och rensa din trädgård

Det viktigaste att göra på våren är att rengöra trädgården från löv och skräp som samlats under vintern. Beskär de växterna som behöver den och så de vårblommor som du önskar.

Sommaren: Vattna, vattna, vattna

Under sommaren är det väldigt viktigt att du håller trädgården väl vattnad, speciellt under varma och torra perioder. Ett bra tips är att installera ett effektivt bevattningssystem för att säkerställa att dina växter får tillräckligt med vatten.

Hösten: Skördedags

Om du har odlat grönsaker, rotfrukter eller liknande är det på hösten dags att skörda. Ta tillfället i akt och plantera de höstblommor som du vill ha när du ändå är ute.

Vintern: Skydda dina växter

Inför vintern är det viktigt att du skyddar dina året-om växter som är känsliga för frost och kyla. Täck dem med löv eller granris och se till att dina blomsterbäddar är väl täckta