Guide för laminatgolv

Laminatgolv erbjuder ofta en kostnadseffektiv alternativ för att replikera trä (eller andra typer av ytor). Men, precis som alla golvtyper, har det sina fördelar och nackdelar. Vi kommer här att ge dig en grundlig guide över för- och nackdelar med laminatgolv jämfört med trägolv.

Fördelar med laminatgolv

De fördelar som finns med laminatgolv är:

  • Kostnadseffektivt: Laminat är en budgetvänligare alternativ då det inte tillverkas av ett enda stort trästycke.

  • Enkel installation: Gör-det-själv-vänligt och kräver endast några få verktyg, vanligtvis redan tillgängliga i de flesta hem.

  • Hållbarhet: Motståndskraftigt mot repor och fläckar, vilket gör det till ett bra val för aktiva hem med barn och husdjur.

  • Lätt rengöring och underhåll: Enkelt att hålla rent med dammtorkning, dammsugning eller fuktig mopp. Det finns också underhållsprodukter på marknaden för att skydda golvytan.

Nackdelar med laminatgolv

De nackdelar som finns är:

  • Konstgjort material: En av de största nackdelarna är att laminat inte är en naturlig produkt som trägolv. Istället är det en kompositprodukt pressad till brädor. Det består av flera lager där de två översta är tryckta papper (för att efterlikna trä, klinker, sten etc.) följt av ett skyddande lager.

  • Begränsad renovering: Laminat är extremt hållbart dock kan det inte slipas eller renoveras på samma sätt som det går att göra med massivt trä. När skador inträffar på ett laminatgolv innebär det oftast att hela brädor måste bytas ut istället för att renoveras.

  • Känslighet för vatten: Laminatgolv är inte vattentåliga och stora mängder vatten kan orsaka skador. Det kan resultera i att skadade brädor eller i värsta fall hela golvet måste bytas ut.

  • Ljudnivå: Ibland kan laminatgolv låta ihåligt om underlaget inte har installerats korrekt, vilket kan vara störande för vissa.

Ta hand om ditt laminatgolv

Det är inte så svårt att ta hand om ditt laminatgolv. Du kan gärna varje dag använda en torr mikrofibermopp eller dammsug dagligen för att avlägsna smuts och skräp. Detta förhindrar repor och slitage på den skyddande ytan hos laminatgolv. Varje vecka kan du sedan använda ett speciellt rengöringsmedel för laminatgolv för att fräscha upp och återuppliva golvet. En gång per månad kan du göra en djuprengöring och applicering av underhållspolish då det förlänger livslängden och bevarar skönheten hos laminatgolv.