Stekpanna är ett av de viktigaste köksredskapen. Det finns ett till, som i princip är ett måste i ett välfungerande kök. Kan du gissa vad vi tänker på?
Den användbara grytan
Jo, den oumbärliga grytan, förstås! Du tjänar på att investera i en gryta i en riktigt bra kvalitet. Några exempel på märken som erbjuder bra grytor är Holm, Home by Tarek Taylor och Morsø. Om ditt val faller på en gryta från dessa varumärken kan du vara helt trygg i att du får en högkvalitativ produkt som har en lång livslängd.
Tänk på att kontrollera att din nya gryta fungerar på din värmekälla. Alla grytor – och stekpannor också för den delen – fungerar inte på alla typer av spisar. Det spelar stor roll för val av kokkärl om du har en induktionshäll eller en gasspis. En gryta eller stekpanna som ska användas på en induktionshäll måste vara magnetisk för att kunna bli varm. Det finns även grytor och stekpannor som passar alldeles utmärkt på alla typer av spisar. Tveka inte att fråga din leverantör om du känner den minsta osäkerhet angående val av gryta eller stekpanna.
Gjutjärn – gediget och hållbart material
Om ditt val faller på en gryta i gjutjärn får du en gryta som verkligen håller otroligt länge. Den står emot det mesta och en tåligare gryta får du verkligen leta efter! Gjutjärnsgrytan är en gedigen och klassisk gryta. I den sprider sig värmen jämnt och den håller dessutom värmen länge. Har den härliga gjutjärnsgrytan inte några nackdelar alls? Om vi ska leta nackdelar så kan det vara att det tar lite längre tid för en gjutjärnsgryta att bli varm och tyngden gör den givetvis lite mer svårhanterlig. Kom ihåg att aldrig diska gjutjärnsgryta med diskmedel Smörj däremot gärna in den med lite olja efter rengöring. Du hittar även grytor i rostfritt stål och aluminium – alla har de sina fördelar!